Кое е важно при избора на наргиле?

наргиле

Всеки почитател на наргилето има свой собствен начин на пушене. За някои е важен силният вкус, за други – богатият дим, с който да „рисуват” чудни облаци във въздуха. И в тази връзка всеки консуматив за пушене на наргиле осигурява различно изживяване.

Когато избирате вашето първо домашно наргиле, е добре да имате предвид някои основни неща. Не е задължително първият ви избор да бъде „упражнение”, което да ви отведе до купуване на друг, по-подходящ модел. Ако знаете какво търсите, ще си осигурите добро попадение от първия път.

Маркучи за наргиле

Всеки тип маркуч за наргиле дава малко по-различно изживяване. Накрайниците могат да бъдат миещи и немиещи. Немиещите маркучи за наргиле абсорбират аромата на тютюна, който пушите. Ето защо те могат да бъдат използвани само за един и същи вкус. Това може да допринесе за по-силния аромат, но пък този вид маркучи не са особено устойчиви на вода. Ако ги почиствате с промиване, ще изгният.

В случай че обичате да изпробвате различни вкусове, изберете миещ се маркуч. Неговият материал обаче има съществено значение. На пазара се предлагат силиконови, пластмасови и гумени накрайници за наргиле.

Когато искате да експериментирате с нов вкус, измийте добре маркуча, за да не се смесват ароматите. От значение за вашето изживяване играе роля и широчината на маркуча и дюзата.

Силиконовите маркучи са най-често използваните, главно заради визията си. Проблема при тях, въпреки че могат да се мият, е наслагването на миризми. Предпоставка за некачествено наргиле е и потенциала за формиране на плесен, поради наличието на остатъчна влага.

За препоръчване са така наречените „еднокрани маркучи“. Качествените такива са направени от кристална пластмаса, която се използва и в хранителната индустрия. Както името подсказва, те се използват еднократно и се изхвърлят, като това гарантира чист и свеж вкус при всяко пушене.

Дебита на еднократните маркучи превъзхожда този на силиконовите, което го прави предпочитан, заради лекотата на „дръпката“.

Чашка за наргиле

Изборът на правилната  чашка за наргиле е много важен за постигане на добра сесия за пушене. Тютюневите чашки се изработват от различен материал, който влияе на вкуса, продължителността на пушене и издръжливостта им.

Ако искате да пушите дълго време без „изгарящ” вкус, изберете глава за наргиле от глина. В зависимост от сорта тютюн, който предпочитате – вирджиния или бърли – можете да се насочите към бяла или червена глина. Те абсорбират и разпределят добре топлината, така че да ви осигурят страхотен вкус.

Силиконовите чашки  са устойчиви и се почиства лесно, а стъклените са идеални за смяната на различни вкусове, защото не задържа аромата. Те обаче са далеч от оптималният избор за перфектна сесия. Глинени чашки с глазура са предпочитаният избор в случая.

Тютюневите чашки могат да имат и различен дизайн и размер. Някои осигуряват по-плавен въздушен поток и ароматно пушене, други – концентриран вкус в началото.

Ако главата е дълбока, ароматът ще се освобождава постепенно и ще издържи по-дълго време. Широчината на тютюневата глава и различните видове въглени за наргиле също са в тясна връзка.

Тютюн за наргиле

На пазара можете да намерите неароматизиран и ароматизиран тютюн, билкови и плодови смеси без добавени тютюневи листа.

Неароматизираният тютюн е традиционен тютюн за пушене на наргиле. Той се състои главно от никотин и тютюневи листа, които се навлажняват леко преди употреба.

Ароматизираният тютюн за наргиле е най-широко разпространен. Той представлява микс от тютюн със сироп, мед, сок от захарна тръстика, различни екстракти и аромати. Тази смес съдържа никотин, билки или сушени плодове.

Билковите и плодовите смеси са меласа без добавени тютюневи листа. Понякога те съдържат и никотин.

Въглени за наргиле

Техният избор е не по-малко важен от този на тютюн за наргиле. В началото може да ви е малко объркващо заради големия асортимент.

Кокосови въглени за наргиле

Те имат ненатрапчива миризма, неутрален вкус и малко остатъчна пепел. Не генерират искри, което ги прави идеални за домашни условия.

Самозапалими въглени за наргиле

Те се състоят от фин, пресован въглищен прах, в който се смесват самозапалими вещества. Всичко, което се налага да направите, е да загреете ръба на брикета със запалка. Те са готови за употреба веднага щом не се виждат повече искри. Поради съдържанието на сяра и барут обаче, те силно променят вкуса на наргилето и не се препоръчват.

Защо въглените за наргиле имат различни размери?

По-малките кубчета имат смисъл, когато тютюневата ви чашка също е малка. Ако искате по-малко дим и топлина и по-кратко време на сесията на пушене, те са идеални. Като цяло, важи следното правило – колкото по голяма е чашката и съответно  тютюна, толкова повече топлина е необходима. Кокосовите въглени се произвеждат под формата на куб, като страната му варира спрямо нуждите на клиента – например 24, 25, 26мм и тн.

Четете още: Правилната рутина при използването на козметика за лице – ето съветите на специалистите

Loading

Споделете с вашите приятели!