Вредни ли са слънчевите лъчи за автомобилната боя?

авто

Съвременните коли, с подходяща боя и лаково покритие, изглеждат наистина впечатляващо, особено когато слънчевите лъчи или светлината от осветителните лампи се отразяват върху тях. Може ли обаче слънцето да увреди този блясък и да направи автомобила нелицеприятен? Как да осигурим подходящата защита? Нека видим съветите на Maxauto24 по-долу!

Как боята на колите се уврежда от слънцето?

Както UV светлината действа изгарящо и вредно на човешката кожа, същият ефект се наблюдава и върху боята на колата. Тоест, може да се каже, че UV лъчението е мощен производител на енергия, караща повърхността да реагира. Отделяната топлина всъщност предизвиква молекулярните връзки да се разпадат и трябва да се осигури защита срещу това.

Точно същото се случва и с молекулите на боята, които обаче не се разпадат веднага, а това се случва постепенно. Като цяло колата е с лаково най-горно покритие, което е лъскаво и действа като щит. Това придава блясък, отражение и същевременно осигурява защита срещу слънцето. Факторите за увреждане на покритието са в загубата на блясък и отразителни свойства, избледняване на цвета, поява на корозия и окисляване.

Кои други фактори влияят негативно?

Въпреки че слънцето е най-големият и мощен разрушител на боята на колата, съществуват и други природни външни, действащи негативно, фактори. Те водят до избледняване на цвета или до цялостно разрушително действие и разваляне на външния вид на автомобила. Такива са например птичите торове, които са силно киселинни. Те действат разяждащо върху лаковото покритие, тъй като са богати на пикочна киселина, която ще увреди боята само в рамките на няколко часа, особено ако се комбинира със слънчевите лъчи.

Други негативни фактори за боята на колата са солта по пътя, която допълнително допринася за още по-лесното молекулно разрушение от страна на слънцето. Ето защо, по-долу ще дадем някои съвети за защита и удължаване живота на лаковото покритие, предпазвайки го от слънчевите лъчи.

Как да защитите колата си от вредните UV лъчи?

Както разбрахме, най-горното прозрачно покритие всъщност осигурява и защитата на боята от слънцето, така че е необходима нужната поддръжка и грижа с нужните продукти. Ето няколко съвета за това:

  • Почиствайте автомобила си поне на всеки две седмици – използвайте подходящи консумативи и не прибягвайте до стари дрехи за кърпа или агресивни препарати за почистване;
  • Редовно използвайте покривала, ако автомобилът не стои в гараж и е постоянно на открито;
  • Подсушавайте превозното средство след всяко миене с мека хавлиена кърпа, което ще осигури защита срещу появата на ръжда;
  • Полирането на автомобила чрез нанасянето на специална паста веднъж месечно ще добави невидим щит срещу слънцето. Тя трябва да е съобразена с цвета и да действа като вакса, осигуряваща допълнителен защитен слой, предотвратяващ проникването на UV лъчите.

Може да ви хареса още: Какви видове автокозметика съществуват и защо са необходими на колата?

Loading

Споделете с вашите приятели!