Бременна ли съм?

Бременна

Искате да разберете дали сте бременна? Направете си тест за бременност. Почти веднага след забременяване тялото започва да се променя. Вашите нива на HCG ( човешкият хормон хорионгонадотропин )  започват да се покачват няколко дни след зачеването.

Има различни видове тестове за бременност, но двата най-разпространени са уринни и кръвни. Може да вемете домашен уринен тест за бременност. За него не Ви е нужна рецепта и в аптеките се предлагат варианти на различни цени. При правилна употреба тези тестове са 99% точни. Кръвните тестове включват даване на кръвна проба. Другият начин за потвърждаване на бременност е чрез ултразвук.

Защо искате да си направите тест за бременност?

  • Може да правите опити да забременеете и да мечтаете за положителен резултат.
  • Може да имате съмнения за нежелана бременност.
  • Може да Ви предстои медицинска процедура или да започвате ново лекарство и в този случай бременността не е препоръчителна

Каквато и да е причината, ако имате притеснения или въпроси, трябва да се консултирате с лекар.

Има ли нещо, което не трябва да правя?
Голяма част от тестовете за бременност не налагат да промените генерално начина си на живот.

Какви хормонални нива се проверяват?
Тестовете търсят повишено количество HCG. Нивата му нарастват бързо през първите седмици. Само бременните жени имат плацента, а именно тя произвежда  HCG.

Изберете правилния момент
Ако имате съмнения, че сте бременна, добра идея е да си купите тест, за да сте сигурни. Възможно е да отчете положителен резултат едва 10 дни след зачеването. За по-сигурен резултат е препоръчително да изчакате закъснение на цикъла. Ако си направите теста твърде рано, има вероятност той да бъде отрицателен, дори и да сте бременна.

По кое време на деня трябва да го направя?
Най-добре е сутрин с първата Ви урина. Но има определени тестове, които са достатъчно чувствителни, независимо по кое време на деня ги правите. Внимателно прочетете инструкциите и ги следвайте.

Какво следва след като видите двете черти?

  1. Вземете си витамини, съдържащи фолиева киселина, тъй като тя помага за предотвратяване на усложнения по време на развитието на плода.
  2. Свържете се с Вашия лекар и си насрочете час за преглед.
  3. Поддържайте здравословни  ежедневни навици

Бременността, планирана или не, е събитие, променящо живота. Разбирането на тези промени е важно. Трябва да бъдете откровени и да признаете, че е нормално да изпитвате различни емоции. Този период често носи вълнение и много въпроси за това какво предстои. В много случаи е полезно да ги обсъдите с професионалист. Знанието какво да очаквате може да Ви помогне да вземате добри решения през цялата бременност.

Loading

Споделете с вашите приятели!