Тънкости и трикове за дома

дом-трикове-в-кухнята-тиган-яйце

Ако искате да сте добра във всичко веднага ви казваме, че ще е трудно. И въпреки това, съвременната жена всячески се стреми да бъде прилежна домакиня, любеща съпруга, грижовна майка и равноправен конкурент на мъжа в изпълнение на служебните си задължения.

Доколко успява във всички направления е отделен въпрос, Женски свят споделя една дузина малки тънкости и трикове за дома. Те ще са ви от полза, както в кухнята, така и в рутинните почиствания на къщата.

Тънкости за в кухнята

За да покачите температурата на кипване при варене, трябва към нея да добавите сол.

За да се отвори по-лесно консервираният с храна буркан, трябва да го оставите в топла вода за няколко минути.

Ако хладилника има неприятна и отблъскваща миризма, която уврежда храните, нарежете черен хляб на парчета и го разпределете по рафтовете и кутиите. За няколко часа престой на хляба в хладилника, миризмата ще се махне от само себе си.

Неприятната миризма от кухненските шкафове също ще изчезне, ако натриете с разтвор на вода и оцет стените им.

Преварената вода може да се съхранява в керамичен или стъклен съд с похлупак, но не повече от ден.

Как да се грижим за съдовете

След употреба дъската за рязане е добре да се попари с гореща вода и поне веднъж седмично да се посипе със сол и да се изтърка с гъба.

От продължително рязане на дървената дъска, повърхността й става неравна. Ако я изтъркате с шкурка, тя отново ще стане като нова.

Суровите зеленчуци и плодове е най-добре да се режат, върху пластмасова дъска, тъй като тя не попива сока им.

За изтриването на кухненските съдове е препоръчително да се използват ленени кърпи, тъй като от памучните остават власинки по тях.

Съдовете, в които е имало сурови яйца, тесто, риба или мляко се измиват първо със студена вода, а след това и с гореща.

Ако искате емайлираният съд да ви е от полза дълго, не наливайте в горещата тенджера много студена вода. Експлоатацията на емайлираните съдове се удължава, ако преди употреба, след покупката им, в тях се сипе вода и се остави да кипне. После се сваля от огъня и се остави да изстине естествено в тенджерата. Това ще укрепи покритието й.

Кулинарни съвети

В зеленчуковите ястия, три часа след приготвянето им остават само 20% Витамин С. Количеството на този витамин намалява още повече при подгряване. Затова зеленчуковите храни не трябва да се приготвят в големи количества.

Студените блюда с картофи и моркови се варят, без да се белят. По този начин загубата на полезни вещества намалява с до 2-3 пъти.

Понякога домакините правят голяма грешка, като оставят зеленчуците да се варят в студена вода. Така от тях изчезват 15 – 20% от количеството витамин С, 20% – на захарите, 10 – 15% на протеините и 50% на минералните соли.

Моркови, картофи, спанак и коприва се варят в солена вряща вода в затворен съд.

Чистенето и рязането зеленчуците трябва да се прави непосредствено преди приготвянето на ястието като се използва неръждаема стомана или пластмасова белачка.

В противен случаи част от витамините и полезните хранителни вещества се губят.

При нужда, почистените u нарязаните зеленчуци може да поставят в съд с емайлирано покритие, който да се затвори и да се постави на студено място.

За да се съхранят витамините, трябва да сложите зеленчуците за варене във вряща вода и на слаб огън.

Оцетът, доматите, лимоновият сок се добавят, когато ястието е почти готово, тъй като киселината не позволява на зеленчуците да се сварят, особено на картофите.

Не оставяйте готовото зеленчуково ястие върху горещ котлон, за да не се разрушават витамините.

Замразените зеленчуци варете, без да ги размразявате.

Лукът, морковът, магданозът, целината запазват аромата си, когато предварително се задушат в тиган, а след това се сложат в ястието.

Лукът и морковът ще се зачервят по-добре, ако леко се посипят със захар.

Не поставяйте всички зеленчуци по едно и също време във водата. Някои от тях ще се сварят по-бързо, а други ще останат сурови.

Прочетете още за: Практични съвети за пролетно почистване и освежаване на дома

Loading

Споделете с вашите приятели!