Практични съвети за пролетно почистване и освежаване на дома

пролетно-почистване-деца

Пролетта наближава, което означава, че е време да освежите и освободите от излишните вещи дома си. Обикновено с настъпване на топлото време запрятаме ръкави и се захващаме с традиционното пролетно почистване.

Дори да не разполагате с много свободно време, не се притеснявайте как ще се справите с основното почистване на дома. Използвайте нашите съвети и трикове, за да накарате всичко да заблести от чистота, без да жертвате всеки свободен миг.

Ето и нашите практични съвети за пролетно почистване:

1. Организирайте почистването на етапи

Пролетното почистване не е маратон и няма за къде да бързате. Ако си поставите за цел да свършите много задачи за малко време, само мисълта за това ще ви демотивира. Ето защо е важно да разделите задачите си за по 10-15 минути, след което да направите почивка. На всеки час се възнаграждавайте с хубава напитка или малко сърфиране в интернет.

Винаги работете отгоре надолу. Започнете с обирането на паяжини, ако има такива, след което преминете на бърсането на прах от всички гладки повърхности. Направете кратка почивка и продължете с полирането на кухненските шкафове с влажна микрофибърна кърпа.

Не пропускайте да почистите и всички отоплителни уреди, вентилатори, телевизори, компютри и т.н. За прозорците си оставете няколко часа, защото евентуално ще трябва и да изперете пердетата или да свалите щорите. Ако искате да улесните значително почистването на металните хоризонтални щори, можете да използвате специална четка за тях. Вместо да ги почиствате панел по панел, се предлагат пластмасови четки, наподобяващи голяма щипка с три накрайника. Така почиствате три панела едновременно.

2. Отделете цял ден за банята

Не се плашете от основното почистване на банята. Просто си оставете достатъчно време за нея, за да имате време за почивки. Използвайте ефективни препарати, които не изискват много търкане. Изхвърлете всички стари опаковки от шкафа в банята.

Премахнете петната от вода по душа и батерията с лимон. Втрийте половин лимон директно върху петната и изплакнете. Ако по душа има минерални отлагания, използвайте най-обикновен бял оцет. Той ще го почисти идеално . Самата мивка можете да почистите със сода за хляб. Използвайте я като абразив върху гъбата и изтъркайте.

3. Почистете скарата с лук

Подгответе грила за топлото време, ако не сте го използвали цяла зима. Първо загрейте и напръскайте малко бял оцет върху решетките, след което ги изтъркайте с половин лук. Киселината в него ще премахне всички остатъци. 

4. Освежете тапицерията на меката мебел

Преди да преминете към избор на препарат, вижте етикета какъв тип препарат се препоръчва. Дори да сте сигурни, че е подходящ, първо го изпробвайте на място, което не се вижда. Така ще сте спокойни, когато го приложете по цялата повърхност.

С мека четка нанесете равномерно от препарата и избършете с чиста, влажна кърпа. Оставете да изсъхне на отворени прозорци. Не използвайте сешоар за по-бързо изсъхване, тъй като можете да увредите тъканта.

5. Обърнете матраците

Хубаво е поне веднъж годишно да обръщаме матраците на другата страна. Ако имате калъфи, които се свалят, ги изперете на посочената на етикета температура.

Не приемайте пролетното почистване за досадно задължение. Всъщност то означава, че скоро идва лятото и ви предстоят страхотни моменти.

Може да ви хареса още: 8 тайни за шумоизолация, които ще подобрят живота ви

Loading

Споделете с вашите приятели!