Идеи за хоби занимания по време на майчинство

хоби

Майка е свята дума, която не означава просто да дадеш живот – тя носи в себе си и отговорност, грижа, пълноценно внимание и най-вече любов. Пътят на майчинството е дълъг и труден, защото в него няма почивен ден или отпуска, а безброй задължения. Човек върви напред не само докато работи. Има и други начини да развивате качествата си и да усвоявате нови умения. Майчинството може да ви направи по-търпеливи, по-съсредоточени, по-упорити, по-организирани, да развие емоционалната ви интелигентност и да ви научи да гледате света така, сякаш го виждате за първи път.

Хоби занимания

Практикуването на хоби е възможност да отделите време да повишите вашето самочувствие и да разширите интересите си. Не спирайте да се занимавате с нещата, които до този момент са ви дарявали с наслада и удоволствие. Тази глътка въздух ще ви помогне да преодолявате трудностите с лекота и да не се вглеждате толкова много в незначителните неща.
Сега е моментът да се заемете с някакви домашни занимания, за които досега никога не ви е оставало време, или пък да продължите да се усъвършенствате в любимите си такива. Така не просто ще запълвате свободните часове, в които мъничето спи, но и ще изпитвате истинско удовлетворение от крайния резултат.

Свободно време

След първите няколко седмици, в които най-вероятно всички нови майки са обсебени от децата си, ще ви се освободи все повече и повече време, в което може да се занимавате с интересни и дори развиващи ви неща. Можете веднъж в седмицата да посещавате танци, йога или друго занимание, което до преди това ви е карало да се чувствате свежи и заредени. Ако не сте привърженици на спортните активности, то бихте могли да се захванете с ръкоделие. Това занимание отпуска и всички тревоги изчезват.

Научете се да бродирате

През свободни няколко часа, докато бебето спи, можете да отделите време да избродирате някое детско мотивче или малко гобленче. Гобленарството е много позитивно и зареждащо хоби. То е сред малкото ефикасни лекарства за справяне със стреса, като помага с лекота да се загърбят ежедневните проблеми. Сега Интернет дава богата информация и много възможности. По цял свят жените бродират, а чрез мрежата бързо и лесно може да се сдобиете с подходящи гоблени за шиене.

Следвайте указанията в схемата

Изпълнението не е толкова сложно. На определен знак от схемата отговаря определен цвят конец, който се изпълнява със съответния бод. Съвременните гоблени следват тенденциите на световното изкуство. Те са с малко цветове. Играе се с цвета на панамата, големината, от там и с вида на бодовете. Човек влага много от себе си, докато шие гоблен, а после се гордее, че има в дома си произведение на изкуството.

Рисуване за удоволствие

Онези от вас, които обичат да рисуват, могат съвсем спокойно да насочат таланта си в правилната посока и да започнат да рисуват. Благодарение на картините по номера, всеки който има желание за няколко дни може да създаде своя собствена картина.

Картини по номера

С комплектите за рисуване по номера могат да бъдат сътворени блестящи картини с кучета, котки, залези, цветя, коне, пейзажи и още много други красоти. Върху цялото платно се намират бели полета, които са номерирани. За всяко от тях има отговаряща акрилна боя. Заедно с картината ще получите и комплект четки за рисуване, схема за картината. Благодарение на схемата можете веднага да се впуснете в рисуването.  

Изживяване

Сътворявайки нещо красиво, давате възможност на подсъзнанието само да реши различни проблеми с неочаквана лекота. Докато човек се забавлява рисувайки картина по номера, той има възможност да изяви своето творческо мислене и артистичен талант и да се освободи от напрежението.

Диамантена картина

Ако все още не сте се докосвали до творческо занимание през свободното си време,  може да опитате с рисуването с диаманти. Удоволствието да редиш мъниста, които грейват срещу лицето ти може да се сравни с това да рисуваш картина. Диамантите заменят цветовете на боичките, а щампата, върху която ги редите – платното на художника. Извайването на контури, фигури, детайли до завършването на картината, се постига с писалка и лепило, а не с грациозни движения на ръката.

Редене на мъниста

Схемата на диамантения гоблен е напечатана върху винил и е покрита с прозрачно фолио. Мънистата са сортирани по цветове с номерация и отговарят на символите в схемата. Те могат да бъдат с кръгла или квадратна форма. Вземат се лесно и бързо с помощта на писалка, в което се слага фиксатор (клей).

Сложно ли е?

Диамантени гоблени са лесни за изработка. Подредбата на всяко мънисто изисква търпение, стабилна ръка и внимателен поглед към детайла. Те са чудесно средство за развлечение и релакс. Готовата мозайка има приятен лек блясък.  Можете да я окачите на стената за декорация или да направите подарък на приятел или познат и да го зарадвате.

Смяната на ритъма на живот

Превърнете го в тема за разговор, когато излезете в градинката или на разходка. Огледайте се около вас, открийте други майки, които са преоткрили своите страсти по време на майчинството. С малко вдъхновение, упоритост, нови знания, както и доза смелост, пътят напред може да изглежда по съвсем различен начин. Отглеждането на деца  води до трансформация. Променят се ритъмът на живот, фокусът и приоритетите в живота. Но поемането по нов път ражда нови идеи и страсти. Има толкова много занимания, които може да практикувате сред уюта на вашия дом.

Щастливо майчинство и не забравяйте да си намерите хоби, за да може този период да се окаже най-щастливия за вас!

Четете още: Как да подготвим гардероба си за зимата?

Loading

Споделете с вашите приятели!