Полезна информация за пластичната хирургия – как протича възстановяването?

Пластично-възстановителната и естетична хирургия представлява медицинска специалност, чрез която се извършват от специалистите пластични хирурзи различен тип естетични и възстановителни промени и корекции по тялото. Пластичната хирургия далеч не се изчерпва само с естетически корекции и подобряване на външния вид. Различните оперативни интервенции в областта на пластичната хирургия са свързани още с отстраняване и коригиране на сериозни белези и дефекти, резултат от травми, инциденти, изгаряния и ампутации, с премахване на вродени малформации и аномалии по тялото и др.

уни хоспитал

Какво представлява пластичната хирургия?

Пластичната хирургия е медицинска специалност, която обхваща широк диапазон от оперативни интервенции, извършвани по естетични съображения с цел подобряване на външния вид и сериозни корекции по цялото човешко тяло. Сред най-често извършваните пластични хирургични процедури са:

 • реконструкция на женски гърди – след травми и операции;
 • намаляване, увеличаване и повдигане на бюста;
 • смяна на импланти;
 • контуриране на тялото след масивно отслабване и корекции в предна коремна област, горни и долни крайници;
 • лечение на доброкачествени и злокачествени кожни образувания;
 • лифтинг на лицето и шията;
 • уголемяване на устните;
 • ринопластика и отопластика ;
 • дермабразио;
 • корекция на двойна брадичка;
 • подмладяващи корекции за преодоляване на промени по кожата на лицето вследствие застаряване;
 • процедури за отстраняване и корекции на белези/дефекти, резултат от травми, изгаряния и инциденти.

Пластичните интервенции, както и медицинските грижи след провеждането им, следва да се извършват от висококвалифицирани специалисти съобразно последните най-високи стандарти и при отлични битови болнични условия.

Видове интервенции

Оперативните интервенции в областта на пластично-възстановителната хирургия могат да се разделят най-общо на реконструктивна и естетична хирургия. Към първата категория спадат операциите за реконструкция на женската гърда, лечение на доброкачествени и злокачествени кожни образувания, реконструкция на различни дефекти, контуриране на тялото и др. Към естетичната хирургия спадат операциите за: уголемяване на гърдите с импланти или със собствена мастна тъкан, смяна или ревизия на имплантите, повдигане или намаляване на гърдите, лифтинг на лицето и шията, корекция на брадичка, уголемяване на устните, ринопластика, контуриране на тялото след масивна загуба на тегло, гинекомастия, корекции върху външните гениталии и др.

Много от процедурите, част от пластичната хирургия, са свързани с контурирането на тялото, вследствие на желанието на пациентите да подобрят естетически зона от тялото си, която не възприемат добре или я отчитат като „проблемна“. Необходимо е преди да се пристъпи към оперативна намеса детайлно да се коментират очакванията на пациента за резултата от корекцията на дадената зона и да се вземат предвид съветите на пластичния хирург. 

Възстановяване след пластична операция

Възстановяването след извършване на пластична интервенция е изключително важно процес от цялостното лечение. По време на престоя в лечебното заведение, както и преди изписване пациентът следва да бъде подробно информиран от лекуващия го лекар за следоперативния режим и правила, към които е необходимо да се придържа стриктно с цел запазване на оптимално здраве и постигане на максимален резултат от проведената интервенция. 

Пациентите, преминали през пластично-възстановителна процедура, следва да спазват дадените им от специалиста препоръки, тъй като възстановителният период специфично зависи от вида и локализацията на проведената пластична операция. Възможно е възстановителният период да бъде съпроводен с известен дискомфорт и/или болка, като след всяка хирургична интервенция. С цел по-комфортен следоперативен процес е необходимо пациентите да съобразят прилагането на обезболяващи медикаменти само и единствено съобразени с лекарска препоръка. Важно е да се придържате към съветите на пластични хирург и по отношение на препоръчаните от него медикаменти, които да въздействат благоприятно и да минимизират вероятността от белег след оперативната намеса. 

Loading

Споделете с вашите приятели!