Топ 10 най-печеливши футболни клубове в Европа

футболни

В наши дни не е изненадващо за никого, че забележително високи заплати и многомилионните трансфери са приемани за съвсем нормални в съвременния футбол. И все пак, същите тези уникални по рода си подвизи са истинско падане на някои от най-великите клубове във футбола на европейската история.

При все това, много от топ клубовете по футбол на Европа се оказаха в дългове за изминалите няколко години. Съществуват отбори, които се наредиха сред печелившите, докато се състезават в най-елитните лиги по целия свят.

Защо изпадат в дългове футболните клубове?

Много футболни клубове са в дългове, защото харчат повече, отколкото правят. Кризата с COVID-19 със сигурност изиграва ключова роля през изминалите 2 години. По този начин UEFA отчита приблизително 7,2 млд. евро загуба на приходите между футболни клубове в Европа за 2019 до 2021 г.

Кризата Ковид попречи на феновете на футбола да посещават на живо мачовете. Това оказва силно влияние и спира потоците от приходи на клубовете. Съобщава се, че Барселона е спечелила зашеметяващите 300 милиона евро на сезон от продажба на билети и стоки, поради което голяма част от тези приходи е била загубена в резултат на пандемията.

Намаляването на приходи и лошо взетите решения за трансфер на играчи водят до изпадане в дългове. Барселона е един от длъжниците и дължи 1,35 млрд. евро.

При все загубите за изминалите 2 години, разходите на клубовете растат и така достигат фрапиращите 1 млрд. паунда, изразходвани от клубовете на Висшата лига през 2020 г. от трансферните прозорци.

В резултат на стратегия, която е неустойчива изминалите няколко години, топ клубовете на Европа увеличават разходите си и така същевременно губят приходи.

Клубове от шампиона на Манчестър Сити за Висшата лига, каквито са френския гранд ПСЖ, постигат успех за изминалото десетилетие. Това е в резултат на разходи от световните рекорди. За закупуването на първите най-скъпи двама играчи в света, ПСЖ държи все още рекорда за Неймар и фрапиращите 222 млн. евро и Килиан Мбапе за сумата от 145 млн. евро.

С всички разходи на най-високо ниво ПСЖ, обявява дълг от 70 млн. евро за края на 2020 г., въпреки, че е един от най-богатите клубове в световен мащаб.

Обратно на очакванията, не всеки клуб е изпаднал в подобна финансова яма и затруднения в резултат на ангажираните инвестиции от собствениците и интелигентните решения за трансфер.

Печалят ли футболните клубове?

В европейския футбол само 10 отбора са регистрирали с печалба от 1 млн. паунда или повече за изминалите 2019 – 2021 г. Повече от хиляда професионални клуба в Европа, което значи, че са по-малко от 1% и са били печеливши.

Нюкасъл, Ливърпул, Челси и Норич са единствени клубове от Висшата лига, които излизат на печалба; Астън Вила и Бърнли се разбират, въпреки спада в приходите и резултатът от продажби на средства и играчи. Това оказва влияние и над парите на собствениците им.

Вземайки предвид, холандската Eredivisie и това, че не генерира много телевизионни и търговски приходи за клубовете си в сравнение с първите пет европейски лиги, Аякс и AZ Alkmaar все още е забележително в челната десетка за най-печеливши отбори в Европа.

Европейските състезания в Лига Европа и Шампионската лига носят финансова полза за много страни. Всичките 32 клубове, които достигнат до груповата фаза на Шампионската лига, получават дял от 2,44 млрд. паунда, които са генерирани от приходите на състезанието. Това съобщават от SportingNews.

Клубове Наполи, Виляреал и Аталанта успяват да се развият значително над този доход и да останат печеливши за изминалите няколко години.

Най-печеливши клубове във футбола на Европа

Сред първите 10 клуба, които получават най-висока сума от общите приходи са само Челси и Ливърпул. Те са и печелившите от 2019 г. насам.

Отборът на Челси отчита впечатляваща печалба от 33 млн. паунда в края на 2020 г. От тях инвестира в отбора си сумата от 93,7 млн..

Вземайки предвид загубата на приходи от представени мачове и търговски приходи, клубът на Лондон успява да изкачи стълбичката като най-печелившият клуб в топ лигата на Европа.

През 2021 г., непосредствено зад победителите на Шампионска лига стои екип на Наполи от Серия А. Италианският клуб постига изумителната печалба от 30 млн. евро в резултат на продажби от играчи и допълнителните приходи спечелени от европейски състезания.

Ливърпул покачва печалбите си до 29 млн. паунда, а общите приходи достигат невероятните 814 млн. паунда, въпреки удръжките и рефлектиралите поражения от covid.

Тази печалба е в резултат на 8 нови партньорства, обявени от началото на вируса, когато Carlsberg и Nivea подновяват съществуващите си дългосрочни сделки на клуба.

Футболни клубове могат да постигнат повече – как става това?

Водещи европейски отбори виждат значителна сума, генерирана от европейски състезания в Шампионската лига и Европа. Победителят Челси, от Шампионска лига на 2021 г. печели задоволително 23,18 млн.паунда.

Ман Сити, като подгласник, също получава солиден хонорар и печели 18,3 млн, нареждайки се на второто място.

Търговските продажби са отличен инструмент, който работи много ефективно и увеличава на маржовете печалба за футболни клубове. В резултат на приходи от спонсорство и стоките до голяма степен са част от тези нетните маржове печалба.

Предполага се, че Манчестър Юнайтед продава около 1,7 млн. футболни комплекти на година и така генерира изумяващ поток от приходи по 80-90 млн. паунда за година.

Най-добрият пример за продажба на големи количества стоки от ПСЖ, чрез онлайн продажби постигат забележителните 23,7 млн. евро с клубна фланелка на Лионел Меси само за първия ден на търговия. В резултат статуса на играча и онлайн търговията на дребно, успява да постигне 150 000 върхове за първите 7 минути от появата си.

Заключение

Водещите футболни клубове в Европа успяват да генерират милиарди приходи за съвременния футбол. Те успяха да се борят с пълна сила с финансови дългове, въпреки съществените загуби по време на пандемията на COVID-19. Така техният подход и отличен метод за приходи бележи завидни резултати.

Руският олигарх Роман Абрамович успял да подпомогне Челси с финансови инжекции в брой. По този начин той направил сините един от най-печелившите клубове на планетата.

Дори загубата на приходи в много от футболните клубове Виляреал, Норич и Аякс успява да продава топ играчи. Това им помага да печелят, докато се намерят по-евтини заместници.

Светът се активизира след пандемията covid. Сега най-добрите европейски клубове ще продължат да пръскат крупни суми, а в деня на мача и търговските приходи се връщат, за да са от полза за максимизиране маржовете на печалбата.

Loading

Споделете с вашите приятели!