Защо възстановяването след тренировка е по-важно, отколкото мислите

тренировка

Възстановяването е от ключово значение за всички аспекти на живота ни. Независимо дали става въпрос за работата ни, романтичните проблеми, отношенията с роднините, натоварването фитнес тренировка залата, всички ние се нуждаем от време да се презаредим.

Ако не позволяваме на тялото си да се възстановява след всяко емоционално, физическо и психическо натоварване, то скоро ще спре да ни служи вярно. Ето защо трябва да обърнем повече внимание на периода след тренировка – това е времето, през което не само мускулите ни растат, но и се възстановяват.

Заредете с „гориво“

Ако шофирате, вероятно знаете разликата между различните видове горива и отражението им върху двигателя и мощността на колата. Когато заредите с качествено гориво, автомобилът реагира по-бързо, движи се по-плавно и ви създава по-малко проблеми. Същото е и с организма ви. Когато се храните правилно, имате повече енергия, боледувате по-малко и се справяте по-успешно със задачите си.

Храненето е в основата на всяка рутина за възстановяване. Въглехидратите и протеините са ваши помощници в тази задача, за да възстановите изчерпаните им запаси. Въглехидратите ще ви дадат нужната енергия, а протеините възстановяват мускулите ви, след като са били подложени на активност.

Хидратирайте

След тренировка трябва да възстановите не само въглехидратите и протеините, но и течностите в организма. Не забравяйте, че тялото ви е 60% вода. Тя е не просто съществена част от неговото възстановяване, а жизненоважна за съществуването му. Помнете правилото, че ако почувствате жажда, вече сте дехидратирани.

Останете активни

Може да е много удобно да шофирате до залата и да се приберете с автомобила си. Най-доброто, което можете да направите обаче, е всъщност да вървите пеша до там и обратно. Активното възстановяване е свързано с движение, макар да става въпрос за нещо далеч по-малко интензивно от самата ви тренировка. Разходката след спорт всъщност ви носи само ползи.

Спете достатъчно

Пасивното възстановяване е също толкова важно, колкото и активното. Дайте на тялото си нужната почивка, за да презареди силите си. В пасивното възстановяване влиза не само съня, но и всички малки почивки, през които отморявате. Организмът обаче се възстановява най-много през нощта, което прави нощният сън изключително важен.

Спете достатъчно и пълноценно, за да имате енергия за тренировките си. Без сън дори и при силна мотивация няма как да дадете всичко от себе си. Освен това, когато не сте наспали, рискът от травми и наранявания е по-голям.

Използвайте контрастна водна терапия

Редувайте горещ и студен душ, за да възстановите мускулите по-бързо. Това свива и разширява кръвоносните съдове, което засилва кръвообращението и отстранява отпадъчните продукти в тъканите.

Редувайте 2 минути гореща вода и 30 секунди студена. Повторете четири пъти с минута умерена температура между тях.

Практикувайте упражнения за визуализация

Умът също се нуждае от почивка и възстановяване. Медитацията ще ви помогне да намалите тревожността и да изчистите натрапчивите мисли. Визуализирайте мислите, които ви карат да се отпускате и да се чувствате добре. Това е чудесен начин да се възстановите психически след всяко натоварване.

Практикувайте упражнения за визуализация след всяка тренировка и ще усетите още по-силно желание да постигате спортни резултати.

Може да ви хареса още: 7-те най-големи грешки при упражненията за корем

Loading

Споделете с вашите приятели!