8 тайни за шумоизолация, които ще подобрят живота ви

шумоизолация

Подлудяват ли ви шумните съседи, изтръпвате ли през нощта от всевъзможни шумове, идващи откъде ли не? Помните ли кога за последно спахте пълноценно и се чувствахте добре на сутринта?

Шумът у дома може да бъде изключително неприятен, особено ако прекарвате много време вкъщи. Въпреки че не е никак лесно да го изолирате, все пак има някои неща, които можете да направите.

Как да изолирате шума:

1. Определете какъв шум искате да контролирате

За контрол на звука се използват две звукоизолационни техники: поглъщаща звука и блокираща звука. При първата техника целта е звукът да не отскача от едно място на друго, а при втората – чрез различни материали и методи се спира или намалява преноса на звук. Разбира се, може да се използва комбинация шумозащитни и звукопоглъщащи материали и техники.

2. Изберете меки, звукопоглъщащи материали като килими и мека мебел

За да намалите ехото и вибрациите, които причиняват шум, можете да сложите по-дебели килими, подплатени завеси и повече мека мебел. Избягвайте твърдите материали като дърво, плочки и ламинат, защото те увеличават звука.

Добро решение е да поставите гардероб с височина от тавана до пода или библиотека срещу шумната стена.

3. Помислете за звукопоглъщащи акустични плочки за стени

Звукопоглъщащите материали спират шума, заглушават отразения звук и го омекотяват. Акустичните плочки контролират много добре ехото и пречат на звука да подскача наоколо. Поставянето на акустични панели или плочки  обаче няма да спре напълно външния шум. Те са по-ефективни за контролиране на шума в помещението, но не и да блокират изцяло звуците, идващи отвън.

4. Сложете врати, блокиращи звука

Вратите са изключително важни за контролиране на звука. Плътните врати блокират шума по-добре от тези, които са кухи. Те имат здрава сърцевина и спират звука благодарение на своята плътност. Можете да си купите и звукоизолираща врата, която е специално създадена, за да блокира звука.

5.Помислете за шумоизолационни панели за прозорци и завеси за намаляване на шума

Акустичните завеси са евтин начин да намалите вътрешните звуци, но и да спрете външния шум. За да получите максимален ефект от тях обаче, ще трябва да ги комбинирате с описаните методи по-горе.

Изберете акустични завеси с размери от тавана до пода или най-малкото да се простират на няколко сантиметра отвъд самите прозорци. Така шансът да спрете външния шум е най-голям.

6. Уплътнете прозорците

Ако около прозорците има свободни пространства, които не са добре уплътнени, те позволяват на шума да преминава свободно през тях. Помислете как да уплътните добре, така че и да спрете студа отвън, и да блокирате външния шум. Качествената дограма също е от значение за тишината у дома, затова изберете такава с висок коефициент на шумоизолация.

7. Сложете акустични таванни панели

Има таванни панели, които приличат на релефна или излята мазилка и изглеждат страхотно. Те не само придават повече уют на помещението, но и звукоизолират доста добре.

8. Уплътняване на контактите и електрическите ключове

Тези кутии позволяват на шума да влиза свободно през стената, понякога можете да чуете дори какво си говорят съседите. Ето защо е важно да помислите как да ги изолирате по-добре. Увийте задната страна на електрическите кутии с въздушен уплътнител и добавете някакъв материал, за да не позволите на звука да проникне.

Може да ви хареса още: Практични съвети за пролетно почистване и освежаване на дома

Loading

Споделете с вашите приятели!