Какви видове автокозметика съществуват и защо са необходими на колата?

автомобил-автокозметика

Със сигурност сте чували за препарати за полиране, вакси и глини за вашия автомобил. Разнообразието, което ще откриете е огромно. Например, в Motornomaslo.bg Sonax предлагат богат асортимент от автокозметика, с която да се погрижите за блясъка на вашата кола. Толкова много препарати има, че е напълно в реда на нещата да загубите представа кое какво е. Решихме да ви помогнем в тази нелека задача и да ви разясним подробно за различните видове препарати и тяхната употреба. Нека да започваме.

Какво е глината за кола и кога ви е необходима?

След като измиете и изсушите колата си, прокарайте дланта си по повърхността на колата. Много вероятно е да усетите не гладкост, а груба повърхност с неравности. Това са вредните замърсители, дошли от околната среда, като спирачен прах, дървесни сокове, катран и тн. Всички те са се залепили за повърхността на вашата боя. Повечето от тези замърсители ще се измият веднага, ако бъдат незабавно третирани, но повечето от тях просто залепват и остават там седмици наред. За да ги премахнете ще ви е нужна глина. Преди да полирате и да сложите вакса, трябва да нанесете слой глина. Така последващата вакса ще бъде в пъти по-ефективна.

Кога трябва да подмените глината, ако вече сте слагали такава?

Жизненият цикъл на глината е ограничен. Най-добрият начин да разберете кога е време да нанесете нова глина е като проверите цвета и текстурата на парчето, с което работите. Ако то е тъмно значи вече има много замърсители по него и е време да го подмените.

Преди да сложите вакса задължително ли минавате с глина?

Залепналите замърсители предотвратяват повърхността на автомобила да отразява светлината. Тоест вашата боя не блести и не разкрива пълния си потенциал. Освен това, което е и по-важното, замърсителите отблъскват адхезията на восъка от ваксата. Ако установите след измиване, че повърхността на колата ви не е гладка, то трябва да помислите за нанасяне на глина преди полирането. Като подготвите повърхността правилно, с глина вашите почистващи препарати, лакове и восъци ще се представят на по-високо ниво.

Премахва ли глината восъка?

Да, докато глината е предназначена за отстраняване на замърсители, свързани с повърхността, глината също ще премахне известна част от защитата на нанесения восък по повърхността. Силно препоръчваме да следвате процеса, описан в листовките на тези продукти, ако искате максимален блясък и защита.

джип

Глината ще премахне ли драскотините?

Не, глината не премахва драскотините. Имайте предвид, че драскотини, вихри, окисляване и петна са несъвършенства, които са под повърхността и изискват полиране. Глината, от друга страна, е проектирана специално за замърсители, залепени на повърхността.

Какво правят продуктите за полиране?

Лаковете за полиране помагат за премахването на повърхностни драскотини, окислявания и замърсявания. Полирането трябва да се използва преди ваксата, тъй като помага за възстановяване на авто боя, която е загубила блясъка си поради окисляване. Автомобилният лак премахва много фин слой от лаковото покритие. Лаковете за автомобили се различават по отношение на нивата на абразивност. Тоест някой са по-груби, други по-нежни към боята. Лаковете за полиране на Sonax, които ще откриете в Motornomaslo.bg са с подробно указание как да ги нанесете и да процедирате след това. Най-общо казано, се нанасят с кръгови движения бавно и внимателно.

Какво прави ваксата за автомобили?

Ваксата прави точно обратното на полиращите продукти, защитава и подобрява лаковото покритие на автомобила. Ваксата се използва най-добре след почистване и полиране, за да заблести лаковото покритие на автомобила ви отново. Мисията на ваксата е да изглади боята. Тя не не се отмива с вода и издържа на високи температури.

Може да ви хареса още: Кой плаща за репатрак в случай на инцидент?

Loading

Споделете с вашите приятели!