Кой плаща за репатрак в случай на инцидент?

репатрак

Представете си: карате си спокойно по магистралата, а от нищото, някаква кола връхлита върху вас. В резултат на инцидента колата ви е в канавка и не можете да я извадите без специализирана пътна помощ.

Сега възниква жизненоважният въпрос за чия сметка трябва да бъде цялата операция по изтеглянето.

В тази статия ще разберем, дали застрахователната компания трябва да плати за пътна помощ по изтеглянето, и как да го постигнем.

Важно е да се знае, че всеки собственик на автомобил трябва да има задължителната застраховка гражданска отговорност. Процедурата за определяне на размера на загубите, които трябва да бъдат възстановени от застрахователя и прилагането на застрахователното обезщетение за щетите, причинени на потърпевшия, компенсацията се прилага като разходи по извозване на автомобила. По този начин, ако не сте виновникът при инцидента, имате право да получите заплащане въз основа на застрахователната политиката.

Какви могат да бъдат ограниченията?

За да се върнат парите, похарчени за пътна помощ и репатрак услуги, разходите за транспорт на превозно средство от мястото на произшествието не трябва да надвишават лимита на застрахователното плащане.

Ако обаче вашата граница не покрива тези принудителни разходи, тогава тази тежест пада върху човека, причинил злополуката. Шофьорите със застраховка на колата трябва внимателно да прочетат споразумението си. Обикновено има сериозни ограничения за възстановяване на разходите по извозването. Например не повече от 1-3% от общото плащане. В случай, че ограничението не покрива разходите, вие също имате право да поискате разликата от виновника за пътнотранспортното произшествие.

Какъв пакет документи е необходим?

Целият списък с документи трябва да бъде обявен от фирмата по превозване на автомобила.

Уверете се, че имате пълен пакет документи под ръка, преди да поискате връщане. Но както винаги, що се отнася до парите, всичко не е толкова просто. Когато няма документ или той е изпълнен неправилно, застрахователната компания може да ви откаже. Затова внимателно проверете наличието на следните документи:

Договор или поръчка за работа, съдържаща следните подробности:

Информация за услугата на фирмата за пътна помощ;

Номер на евакуираното превозно средство;

Подробен адрес от мястото и къде ще е транспортиран автомобилът (включително дължината на маршрута и времето на товарене и разтоварване);

Цена на извършената работа;

Данни и подписи на страните;

Печат на фирмата по извозване.

Документ за свършената услуга, съдържащ:

Подробности от доставчика на услугата;

Марка на автомобила и държава;

Номера на вашата кола;

Маршрут;

Цена;

Дата и подпис – двустранни;

Печат;

Касова бележка;

По-добре е да поискате разписка, съдържаща:

Подробности за фирмата;

Името и цената на извършената работа;

Датата;

Пълно име и подпис на водача;

Печат на фирмата.

Някои застрахователи в своя договор предписват необходимостта да се предостави, освен стандартния пакет, и товарителница.

Може да ви хареса още: Изработка на бизнес сайт: 8 ключови момента

Loading

Споделете с вашите приятели!